Levon small

Левон Хампарцумян на 1 декември в УНСС:„Парите не носят щастие, но липсата им е основен компонент за нещастието“

КАКВО: Среща-дискусия на тема „Банковият сектор и бизнеса в България“
КОЙ: Левон Хампарцумян
КОГА:
 01.12.2015г. /вторник/
КЪДЕ: аула „Максима“, УНСС
ЧАС: 14:30ч.

Кой е Левон Хампарцумян? Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“, председател на Асоциацията на банките в България (АББ) и член на УС на БОРИКА. През годините на социалистическия строй работи в „Кремиковци“ АД и в Централния институт по изчислителна техника. Има 6 патента в сферата на производствените технологии. Той, заедно с негови колеги, адаптира западните технологии към нуждите на тогавашното производство в страната. Докато е в института прави много технически преводи от английски на български и обратно. Левон Хампарцумян е от пионерите в консултантско-одиторския бранш в България. През далечната 1992 г. съвместно с Мартин Заимов създават „Българска одиторска компания“– консултантска фирма, асоциирана в интернационалната мрежа на Coopers&Lybrand. Две години по-късно продават компанията си на Coopers&Lybrand. В средата на 1990-те год. оглавява департамент „Бизнес развитие“ на компанията Pricewaterhouse-Coopers, а после се премества в българския офис на Ernst&Young. Прекарва 5 години в Канада, работейки като консултант по проекти с Русия. По време на правителството на Иван Костов е заместник-министър на икономиката, а от 2000 г. – и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. През 2001 г. става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“. Понастоящем е и член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, председател на Настоятелството на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси и член на Настоятелството на City University of Seattle в България. Левон Хампарцумян е изключително колоритна личност. Носител е на множество награди, сред които през 2007 г. фондация „Атанас Буров” му присъжда наградата „Буров” за банково управление. Хампарцумян е обявяван 2 пъти за „банкер на годината“ – от списание Finance Central Europe през 2005 г. и от вестник „Банкеръ“ през 2007 г. През 2006 г. списание „Мениджър“ му връчва приза „мениджър на годината“. Банкерът е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stella della Solidarietà Italiana) и получава титлата „комендаторе“ от президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г. През 2012 г. получава отново наградата „Мениджър на годината“. През 2014 г. е отличен от Принца и Велик магистър на Суверенния орден на Малта фра Матю Фестинг с кавалерски орден за заслуги с ранг Велик офицер (Grand Officer pro Merito Melitensi).

 

Левон Хампарцумян в рамките на МИФ 2015: С опит на изключителен финансист ще отговори на въпросите, свързани с банковия сектор в България и неговите прогнози за идната 2016 година. Хампарцунян казва, че чуждият капитал е ключът към растежа на българската икономика. По отношение на очакванията за 2016 г. за развитие на банките в България Левон Хампарцумян счита, че планираната проверка на качеството на активите на банките и повишаването като резултат на кредитните стандарти ще бъде връщане към нормалността за сектора. Сред факторите за това са продължаващото разхлабване на монетарните условия в еврозоната и по-високия икономически растеж в развитите икономики и най-вече тези от Европейския съюз, които са едни от най-важните експортни пазари за българското стопанство.

 

Любопитно: Освен с опит на изтъкнат финансист, Левон Хампарцунян е и дипломиран инженер-химик в Химико-технологическия институт в София. През 1997 г. е избран за почетен консул на Канада в София, като заема позицията и по-късно, с изключение на периодите, през които е на длъжности в държавната администрация. Корените на рода му са в Истанбул. Дядо му се установява в България и има фабрики за масло край Карлово. Левон Хампарцумян има брат, мениджър в световноизвестна компания за компютърни мрежи. Женен е 3 пъти. Любимата му фраза е: „Парите не носят щастие, но липсата им е основен компонент за нещастието.“ Твърди че най-скъпият подарък, който е правил на жена през живота си, е самият себе си! Изключително колоритен и не на последно място достатъчно ерудиран и с чувство за хумор е интересният човек в един от най-сериозните и консервативни сектори – банковото дело.


 

ДОСТЪПЪТ ДО ВСИЧКИ ЛЕКЦИИ Е СВОБОДЕН И НЕ СЕ ИЗИСКВА ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ!

Повече информация за МЛАДЕЖКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ 2015 можете да откриете на www.mif-unwe.org, както и на фейсбук страницата на събитието – www.facebook.com/miforum

По публикацията работи Десислава Димитрова