SLivkov

Спас Сливков, Изпълнителен директор на OLX, за иновациите в бизнеса специално за участниците в МИФ 2015

КАКВО: Среща-дискусия на тема „Нивите технологии и бизнеса“
КОЙ: Спас Сливков, Изпълнителен директор на OLX
КОГА:
 01.12.2015г. /вторник/
КЪДЕ: аула „Максима“, УНСС
ЧАС: 11:30ч.

Кой е Спас Сливков? – Спас Сливков е изпълнителен директор на OLX.bg, част от медийната група Naspers, която е лидер над 35 държави при платформите за безплатни обяви.

Започва професионалната си кариера в Американски университет в България и рекламна агенция Leo Burnett. От 6 години се занимава с електронна търговия като част от екипа на Naspers България.

Спас силно вярва в идеята на “икономиката на споделянето,” която дава възможност на хората, а не само на големите компании, да продават и печелят благодарение на интернет и технологиите.

 

Спас Сливков в рамките на МИФ 2015: Сливков заеме експертна роля в среща-дискусия „Новите технологии и бизнеса“, заедно с Атанас Райков и Димитър Радуков.  Той ще сподели пред участниците ценен опит за това как да продават онлайн. Предвид успехът на платформата през последната година, отговорите, които Спас ще даде на присъстващите, ще дадат важни насоки за развитие на бизнеса в тази насока.

„Пет минути със Спас Сливков“:

В момента се намирам...  На дивана в дневната, с лаптоп пред мен.
Като малък исках да стана… Филмов режисьор
В училище бях… Отличник. През първия месец от срока много ми се учеше, взимах участие, и учителите веднага ме слагаха в графата “отличници.” След това губех интерес, играех карти в кафенето до гимназията, но пак си изкарвах лесно 6-ците. Това много разглезва, защото в реалния живот нещата не функционират така.
Моята първа работа беше... Помощник в компютърната лаборатория на университета. Бях на 19. Две готини работих и нощна смяна в бензиностанция. Шефът ми се казваше Радж, индиец. Бензиностанцията беше точно до университета – по цяла нощ продавах бира и цигари на пияните ми състуденти.
От нея научих… Да не забравям от къде съм тръгнал
Определям себе си като… Гладен. В мемонта, в който си кажа, че искам почивка, да не пътувам, трябват ми 2 дни, за да поискам да правя нещо ново, да ми се пътува. Мога да сравня това усещане с физическия глад.
Моята суперсила е… Мобилизирам се под стрес. Ако няма доза стрес в ежедневието ми, ставам ленив. Надявам се да имам и доза морал, но това хората около мен могат да кажат
А талантът, който бих искал да имам, е… Да мога да пея J
През последните години се занимавам със… С нешо, което обичам вече 6 години – с OLX
Кариерата ми прилича на… Следване на невидима нишка. Не говоря за нещо абстрактно, а за интуиция, базирана на опит, комбинативно мислене и доза креативност.
С мен се работи… Никой в компанята не е нужно да си записва час за среща, може просто да дойде да разговаряме, да се провикне или да пише по Skype. Така че добре, надявам се.
Обичам работата си, защото… Няма 2 еднакви дни. Лесно се отегчавам и губя интрес, а в работата ми това е почти невъзможно.
Най-голямото предизвикателство в работата ми е… В известен смисъл аз съм изпълнил детската си мечта да бъда режисьор – това е ролята на мениджъра. Много важно е режисьорът да има силен екип, на който да помага да се развива, за да бъде финалното произведение максимално добро, но понякога ми е трудно да не се “меся” по-активно там, където изпитвам истинска страст, като в маркетинга, например.
В свободното си време… Обожавам да пътувам. Концертите и музиката са ми страст. И не на последно място, приятелите
Радвам се, когато… Имам група приятели, с които преди години си направихме book club, който все повече прилича на клуб “на по чашка” (или пет). Срещите с тях истински ме зареждат
Ядосвам се, когато… Виждам чалгализацията на България – в музиаката, в поведението и отношението между хората, в изкривяването на ценностната система.
Качеството, което най-много харесвам в себе си, е…  Амбицията. Мисля, че амбицията има лош ПР в България. За мен амбицията означава смелост и да не падаш лесно по гръб в следване на целта.
А това, което не харесвам… Мога да бъда краен – в преценката си за хора и в това, което казвам понякога.
Качеството, което най-много ценя у другите, е…  Способността да мислят самостоятелно.
А това, което не харесвам, е… Не харесвам тесногръди хора и тези, които определят поведението си от това, което “ще кажат хората.”
Принципът (или мотото), което неотменно прилагам в работата си, е… “If you reach for the stars, you might not catch one of them, but you won’t end up with a handful of mud.” Leo Burnett
Ако можех да се върна назад, бих…  Едно от най-хубавите неща в живота е, че никога няма да знаем какво би се случило, ако еди кога си бяхме избрали Б вместо А. Рядко съжалявам за минали моменти.
Трите места, без които не мога, са… Привързам се към хора, не към места.
Трите неща, без които не мога, са… Телефон, лаптоп, интернет.
Най-голямата жертва, която съм правил заради работата си, е… Не харесвам този въпрос. Кара работата да звучи като нещо, което “яде” от времето ни и ни кара да се чувстваме нещастни. Аз се гордея с това, което правим като екип.
На моето първо интервю за работа… Вече не си го спомням, бях на 19.
Мечтая да… Да обиколя света.
Колегата (или шефът), когото никога няма да забравя, е… Почти всичко, което съм научил в работата си, е било от силни жени. Те си знаят кои са.
Възхищавам се на… Чарлс Дарвин
Уча се от… От много неща и хора. Комбинативното мислене в днешния бизнес свят е ключово. Всички трябва да сме като швейцарски ножчета.
Първото нещо, което правя, когато се събудя, е… Да си сложа кафе. Не е препоръчително да се говори с мен преди това.
А последното нещо преди да си легна… Поща и интернет на телефона.
Ако можех да направя света съвършен, бих… Спрял безумието, което се случва в момента под претекста на религиозни доктрини
Моята най-голяма екстравагантност е… Доста са. Зависи какво намирате за екстравагантно
Вярвам във… В екипа, с който работя. Смятам, че за никой в компанията работата не е просто начин да си изкарват прехраната
Не вярвам в… Както се казва в драматизацията на Алиса в огледалния свят на Балкантон: “Когато бях по-млад, можех да повярвам в 5 невъзможни неща преди закуска.” Спра ли да вярвам в невъзможното ще знам, че съм се превърнал в сърдито старче.
Успехът е… Да намираш смисъл в това, което правиш.
Моята кауза е… Power to the people. Живеем във време, в което имаме повече свобода и възможности от когато и да е, и технологиите са едно от нещата, които правят това възможно. С OLX например, всеки може да бъде търговец.
Ако трябва да обясня на един марсианец с какво се занимавам… Няколко пъти съм се оптвал да го обясня на баба си, с ограничен успех. Бих казал, че помагам на хората в България да се срешат за взаимно изгодни сделки, и по този начин да живеят малко по-добре.
Искам да променя… Много неща. Едно от тях е обслужването на клиенти в България. Смятам, че има доста по какво да се работи
Никога няма да забравя… Пътуванията си в Азия.
Моята философия е… Наскоро гледах сериала Downtown Abbey и една фраза много ми хареса. Ставаше въпрос за връзките между хората, и че те трябва да са равни, но не в това колко пари имат или каква е тяхното положение в обществото, а по своята сила и страст. Това не се отнася само за любовните връзки. Никога няма да сме напълно равни, винаги ще има някой по-умен, по-красив, по-богат. Но ако споделяме една страст, всичко останало остава на заден план.
Ако можех да бъда някоя известна личност от миналото, бих бил… Чарлс Дарвин
Моята представа за идеалната работа е… Мисля, че някой ден ще стана преподавател. Имам малко опит като такъв, и няма нищо по-вдъхновяващо от това да работиш с млади хора и да им помагаш да се развиват. А и няма нищо по-хубаво от младежката енергия и оптимизъм.
Моята представа за идеалния офис е… Този, в който хората се чувстват добре.
Ако можех да сменя професията си, бих бил… Филмов режисьор
Моят съвет към младите хора в България е… Бъдете амбициозни, не си намирайте извинения, бъдете смели.

 


ДОСТЪПЪТ ДО ВСИЧКИ ЛЕКЦИИ Е СВОБОДЕН И НЕ СЕ ИЗИСКВА ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ!

Повече информация за МЛАДЕЖКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ 2015 можете да откриете на www.mif-unwe.org, както и на фейсбук страницата на събитието – www.facebook.com/miforum