Radev

Специално за МИФ 2015 – първа публична изява на Димитър Радев след избирането му за Управител на БНБ

КАКВО: Публична лекция на тема „Предизвикателствата пред БНБ и банковата система в България“
КОЙ: Димитър Радев, Управител на БНБ
КОГА:
 01.12.2015г. /вторник/
КЪДЕ: аула „Максима“, УНСС
ЧАС: 10:00ч.

Управител на банка, юрист, съветник на МВФ и заместник финансов министър в шест правителства, всичко това е Димитър Радев, а мястото на срещата е Младежки икономически форум. За 11-та поредна година млади хора от цяла България ще могат да се включат в най-голямото икономическо събитие от студентите за студентите. Младежи от цялата страна ще имат възможност да се запознаят отблизо с успели представители на държавния и банковия сектор, реалния бизнес и тяхната работа.

 

Кой е Димитър Радев? – Един от най-актуалните успели българи ще има възможността да участва в дискусия с младежите от цялата страна. Той се казва Димитър Радев и от 14 юли 2015 година е новият управител на БНБ. Той е завършил УНСС, а след това е бил специализант в университета „Джорджтаун“ във Вашингтон, става ясно от биографията на Радев, публикувана на сайта на Народното събрание. Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. През 1980 г. започва работа в това министерство. След 1991 г. е бил зам.-министър на финансите в шест поредни правителства. В биографията на Радев се споменава още, че той има опит в търговски банки. От 1996 до 1999 г. е бил член на Надзорния съвет на Експресбанк. Бил е зам.-председател и на Банката за развитие на съвета на Европа. От 2001 г. досега работи в МВФ като съветник в сферата на публичните финанси.

 

Димитър Радев в рамките на МИФ 2015: По време на срещата-дискусия с Радев всички участници ще имат възможността да чуят гледната точка на експерта в банковата сфера от първо лице в реално време. С оглед на ситуацията от последната година, за МИФ е изключителна гордост, че ще има възможност да предостави на присъстващите възможността за професионална оценка на ситуацията. В рамките на форума ще бъде предоставена възможност за задаване на въпроси, чиито отговор ще бъде даден на място.

 

Любопитно: Източници разказват, че профилът на бъдещия управител на БНБ, който да поеме поста от Иван Искров е бил деликатно “нарисуван” при посещението на американския държавен секретар Джон Кери в България в средата на януари. По това е обърнато особено внимание на банковата стабилност и е препоръчано, че за да стои България и всяка от нейните институции по-стабилно в очите на света, както и за да се върне доверието към банковата система, разклатено от трусовете около КТБ, би било добре да се лансират необвързани със статуквото у нас кандидатури. Дипломатично загатнатият профил бил на “непознат у нас банкер, работил дълго и единствено само в чужбина”, а Радев от години живее зад океана. В момента ръководи мисия за техническа помощ на Международния валутен фонд за т.нар. “тежки” държави от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.


ДОСТЪПЪТ ДО ВСИЧКИ ЛЕКЦИИ Е СВОБОДЕН И НЕ СЕ ИЗИСКВА ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ!

Повече информация за МЛАДЕЖКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ 2015 можете да откриете на www.mif-unwe.org, както и на фейсбук страницата на събитието – www.facebook.com/miforum

По публикацията работи Десислава Димитрова